Små grep som gjør stor forskjell
Barnehagen skal være et sted hvor alle barn kjenner seg trygge, verdifulle og som en del av et fellesskap. Inkludering og tilhørighet handler ikke bare om å være til stede, men om å bli sett, hørt og forstått. Dette krever bevisste voksne, åpent miljø og en aktiv innsats for å møte hvert barn der det er.
Hvordan kan vi styrke inkludering gjennom LØFT?
Årets satsningsområde til barnehagen er inkludering og tilhørighet, hvor vi vil fordype oss i LØFT løsningsfokusert tilnærming som arbeidsmetode i personalet og sammen med barna.
Å jobbe for inkludering og tilhørighet i barnehagen, henger tett sammen med hvilken holdning og metode vi voksne møter barna med. Her kan LØFT være en kraftfull og positiv vei å gå. LØFT handler om å se det som virker, snakke om ressurser og muligheter, fokusere på mål og ønsket framtid fremfor problemer. Det handler om å se barnet som kompetent og bygge på det positive. Vi retter blikket bort fra hva barnet ikke får til, mot hva barnet får til. Dette vil bidra til å styrke barnets selvbilde og gir opplevelse av mestring, som er en viktig nøkkel til tilhørighet. Ved å anerkjenne barns styrker, små steg og gode øyeblikk, hjelper vi dem til å se seg selv som en verdifull del av gruppen. Vi fremmer fellesskap og samarbeid, og vi gir barna språk for følelser og løsninger. Gjennom LØFT-tradisjonen lærer barna å sette ord på egne behov og erfaringer, på en måte som skaper dialog og ikke konflikt. Dette øker både trygghet og tilhørighet.
LØFT handler om å løfte fram det som fungerer, og gjøre mer av det sammen. Når vi tenker og jobber løsningsfokusert, bidrar vi til en barnehage der alle barn får en opplevelse av å bli sett, verdsatt, og å være en del av fellesskapet.
Barnehagen har et samarbeid med Høgskolen i Østfold, om regional ordning for kompetanseutvikling i barnehagen. Her vil vi i barnehageåret ha et samarbeidende utviklingsprosjekt, hvor vi har valgt å ha barnehagens satsningsområde som fordypning. Slik kan barnehagen stadig utvikle ny kunnskap, som vil styrke kvaliteten i arbeidet. God kunnskap om inkludering og tilhørighet er viktig i dette arbeidet. Et reflektert blikk på den pedagogiske praksisen vil bidra til å øke bevissthet hos personalet i sitt arbeid. Dermed vil det være nødvendig å ha refleksjonsprosesser, selvstendig og i grupper, gjennom året. Slik vil vi alltid evaluere og vurdere vårt arbeid underveis i læringsprosessen, og stadig jobbe for å utvikle og forbedre vår praksis.
Inkludering og tilhørighet i Stiftelsen Kaja barnehage kjennetegnes slik:
Vi ser hvert enkelt barn: Voksne lytter til barnets uttrykk, verbalt og non-verbalt. Vi viser interesse for det barnet er opptatt av, og gir rom for individuelle behov, språk og kulturell bakgrunn.
Vi bygger relasjoner og vennskap: Voksne hjelper barna med å finne venner og delta i lek. Barna støttes i å finne felles interesser i leken.
Vi skaper gjenkjennelse i det fysiske miljøet: Voksne bruker bøker, bilder, leker og symboler som gjenspeiler mangfoldet i gruppen.
Vi jobber aktivt med språk og kommunikasjon: Voksne gir alle barn mulighet til å uttrykke seg, uansett morsmål. Vi bruker kroppsspråk, tegn, konkreter og visuelle støttemidler for å inkludere alle i samspill og aktiviteter.
Vi inkluderer foreldre og foresatte: Det skal skapes gode møteplasser for samarbeid, og vi skal vise at hjemmets verdier og erfaringer verdsettes. Dette vil styrke både barnets og familiens tilknytning til barnehagen.
Vi skal være rollemodeller: Barna lærer av det vi gjør, ikke bare det vi sier. Vi skal vise respekt, åpenhet og nysgjerrighet i møte med mangfold.
Inkludering og tilhørighet er ikke én bestemt aktivitet. Det er en holdning og et felles ansvar. Små handlinger hver dag gjør at barn får kjenne at her hører de til.